Als je laat naar bed gegaan bent, dan kun je een oogkompres gebruiken om er minder moe uit te zien. Als je lang voor een scherm gezeten hebt, dan kan een kompres jouw vermoeide ogen verlichting brengen. Als je donkere kringen on der je ogen hebt kun je een kompres gebruiken om dit gebied lichter te maken en er mooier uit te zien. Een oogkompres is een goedkope en simpele manier om goed voor de huid rondom te ogen te zorgen. Probeer het eens!
Als je het woord ‘oogkompres’ hoort, dan zien we vaak een vrouw voor ons met plakjes komkommer op de ogen, vaak in contrast met een wit gezichtsmasker dat ze ook op heeft. Het is de moeite waard om je te realiseren dat er meer manieren zijn om de huid rondom de ogen te behandelen. Het goede nieuws is dat je de meeste manieren kunt doen met ingrediënten die je thuis al hebt liggen. Zo creëer je een persoonlijke oplossing.
Oogkompres: gebruik & voordelen
Een kompres is een eenvoudige manier om veel huidproblemen op te lossen zonder een dokter nodig te hebben. Het werkt bijvoorbeeld goed voor vermoeide, schrale en geïrriteerde ogen. kompressen hebben ook de mogelijkheid om de ooghuid te verlichten als deze droog, opgezwollen of donkerder is. Het wordt aanbevolen om een oogkompres te gebruiken om de negatieve effecten van langdurig gebruik van beeldschermen, te weinig slaap, veel stress en allergieën te verminderen. Een goed voorbereid oogkompres kan je huid lichter maken en irritaties verlichten waardoor de huid er fris en gehydrateerd uitziet. Dit kun je allemaal bereiken zonder een fortuin uit te geven, een oogkompres thuis kost minder dan een willekeurige oogcrème. Als je last hebt van donkere kringen en een opgezwollen huid onder je ogen, dan is het goed om na te gaan hoeveel positieve effecten een oogkompres heeft.
Oogkompres: koud of heet?
Natuurlijk verschillen oogkompressen niet alleen van elkaar in ingrediënten (meer daarover hieronder), maar ook in temperatuur. Je kunt een koud of heet kompres gebruiken. Welke moet je kiezen?
- Een koud oogkompres helpt bij irritaties, allergische reacties, ontstekingen en een gezwollen huid. Ze moeten niet ijskoud zijn, maar gewoon koel. Zulke kompressen moeten blijven zitten tot ze weer op lichaamstemperatuur zijn, meestal rond de 20 minuten.
- Een heet oogkompres werkt beter als pijnstiller en om irritaties te verlichten. In de meeste gevallen bestaan deze kompressen uit kamille of ogentroost. Als je besluit een heet kompres te gebruiken, zorg er dan voor dat deze niet te heet is waardoor je jezelf pijn doet.
TOP 4: Oogkompressen thuis
OOGkOMPRES MET KOMKOMMER
De nummer 1 is natuurlijk een oogkompres met komkommer. Deze kent iedereen. Super eenvoudig om te maken, het enige wat je hoeft te doen is een plakje komkommer af te snijden en deze ongeveer 15 minuten op je ogen te leggen. Zo’n kompres vermindert zwelling, hydrateert en verlicht irritaties. De grote hoeveelheid water in komkommer hydrateert en vitamine K vermindert de zwelling, verlicht de huid en maakt hem zacht.
OOGKOMPRES MET KAMILLE
Kamille staat bekend vanwege de verlichtende eigenschappen, maar het heeft meer te bieden. Dit kruid werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en pijnstillend. Hierdoor helpt kamille bij conjunctivitis. Een oogkompres met kamille verlicht irritaties, roodheid en jeuk. Daarnaast vermindert het zwelling. Als je het wil proberen: verwarm kamille, laat het afkoelen en doop er wattenschijfjes in die je 20 minuten op je ogen laat liggen.
OOGKOMPRES MET MELK
Weinig mensen weten dat melk een geweldige oplossing is voor gezwollen ogen. Koude melk heeft vergelijkbare effecten als ijsblokjes. Melk vernauwt de haarvaten en hydrateert de huid. Dat is nog niet alles. Een kompres met melk vermindert zwelling, minimaliseert een uitgezakte huid rondom de ogen en verlicht donkere kringen. Het is een veelzijdig product. Om het verschil te voelen doop je wattenschijfjes in koude melk en laat je deze 15 minuten op je ogen zitten.
Geef een reactie